Учени успяха да заснемат как косатки убиват бяла акула край Южна Африка,

...
Учени успяха да заснемат как косатки убиват бяла акула край Южна Африка,
Коментари Харесай

Косатки погубиха бяла акула

Учени съумяха да снимат как косатки убиват бяла акула край Южна Африка, документирайки за първи път способността на тези бозайници да ловуват един от най-големите морски хищници в света, съобщи Агенция Франс Прес.

Кадрите, снимани през май с хеликоптер и дрон, послужили за основа на оповестено тази седмица изследване, демонстрират по какъв начин стадо косатки преследва акули в продължение на час край пристанище на Мосел Бей. 

" Подобно държание в никакъв случай до момента не е следено в подробност и сигурно не от въздуха ", се показва в изказването, направено от водещия създател на проучването Алисън Таунър, експерт по акули в Академията по морска динамичност покрай Кейптаун.

На клипа се вижда по какъв начин пет косатки преследват и убиват голяма бяла акула. Учените считат, че други три са били осакатени до гибел по време на лова.

" Косатките са много интелигентни и обществени животни. Методите им за ловуване в група ги вършат извънредно ефикасни хищници ", казва Саймън Елуън, експерт по морски бозайници и съавтор на проучването. 

Известно е, че косатките, които са върховни хищници, ловуват други типове акули. Доказателствата за набези над огромни бели акули обаче са лимитирани.
Проучването, оповестено в сп. " Екология " (Ecology), не изяснява аргументите за сходно държание.

Една от косатките е нападала бели акули и преди, само че останалите четири не са го правили. Предположението на откривателите е, че практиката се популяризира, защото предходни изследвания са открили, че черно-белите хищници могат да се учат едни от други посредством " културно предаване ". 
Акулите са изчезнали от района след нападението. През идващите 45 дни е била видяна единствено една огромна бяла акула.

Според създателите на изследването това удостоверява, че при акулите се следи реакция на бягство. Морският биолог Алисън Кок от Националните паркове на Южна Африка счита, че в случаи, следени по-рано, те са изоставяли някогашни основни местообитания с последици за екосистемата и туризма, обвързван с акулите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР